Gemensamt testamente
- Genom att skriva ett testamente kan du bestämma vem eller vilka som ska ärva dig. Utan testamente fördelas ditt arv enligt arvsordningen.
- Underlätta för dina anhöriga och undvik onödiga konflikter och oklarheter.
- Tänk också på att testamentet måste bevittnas för att vara giltigt.
- Skriv enkelt själv online eller få hjälp av våra erfarna jurister. Första mötet är kostnadsfritt.
- Om du inte vill skriva ett gemensamt testamente skriver du ett eget här.
Bestäm hur arvet ska fördelas
Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.
Enligt svensk lag har dina barn dock alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott, vilken utgör halva ditt arv.
Är du exempelvis sambo med två barn kan du testamentera 50 procent av dina tillgångar till sambon och låta resterande 50 procent gå till barnen.
Tänk på det här när du skriver ditt testamente
Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.
Sambor ärver inte varandra
Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om ni inte har barn går arvet till den avlidnes föräldrar, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar. Har ni barn är det däremot de som ärver. Som sambo har du endast rätt till halva värdet av all samboegendom, det vill säga bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Arvet efter din sambo fördelas därefter enligt arvsförordningen om inget testamente är skrivet.
Sambo utan barn
Är du sambo utan barn kan du välja att testamentera hela ditt arv till sambon i stället för att arvet ska tillfalla dina föräldrar och önskar du ge en del av ditt arv till en särskild organisation är det också möjligt, både i form av pengar och ägodelar.
Ensamstående
Om du är ensamstående ärver i första hand dina barn. Har du inga barn eller barnbarn ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Har man inga närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.
Vanliga frågor till våra jurister
Våra jurister får ofta frågan hur man går tillväga om man inte vill följa arvsordningen. Det finns faktiskt mycket du själv kan bestämma, även om du inte kan skriva bort allt. Genom att skriva ett testamente kan du i många fall se till att de du önskar ska ärva dig också gör det.
Oavsett om du är singel, sambo, gift, omgift, har barn, bonusbarn, särkullbarn eller barnbarn, så finns oftast en anledning att skriva ett testamente. Ett testamente skapar trygghet och förutsägbarhet och gör att saker och ting blir som du tänkt dig.
Läs mer om testamente i vår stora guide
Informationen på denna sida är kvalitetssäkrad den 23-04-14, av Ida Ekman, jurist på Lexly.
Så här fungerar det
- Svara på frågor som rör din situation. Utifrån dina svar skapar vi ett skräddarsytt avtal.
- Betala via kort eller faktura.
- Ditt avtal kan laddas ner direkt och sparas även på Mina sidor.
- Trygghetskollen - Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal för att säkerställa att avtalet du skrivit avser just det som du har tänkt dig.
- Behöver du göra en justering i ditt avtal? Du har alltid 30 dagars kostnadsfri ändringsrätt.
- Det viktigaste för oss är nöjda kunder, därför erbjuder vi en Nöjd kund-garanti.
Vanliga frågor
Hur förvarar jag testamentet bäst?
Att förvara testamentet på en säker plats är en självklarhet, men har du tänkt på att det är lika viktigt att det faktiskt kommer fram den dagen det behövs? Läs mer här om hur du kan säkra en livslång och säker förvaring av ditt testamente.
När du skriver ditt testamente online hos oss får du förvaringstjänsten för endast 1 495 kr (ordinarie pris 1 995 kr), ange rabattkod forvaringtestamente i kassan. Du lägger enkelt till förvaring direkt i kassan.
Vilka formkrav behöver uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt?
Genom att skriva ett testamente kan oklarheter och arvstvister undvikas i framtiden, men tänk på att det är viktigt att testamentet är tydligt och korrekt. Testamentets innehåll måste helt enkelt överensstämma med de lagar och regler som finns.
För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Vittnena ska vara minst 15 år och ni får inte vara släkt. De får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, de behöver veta att det är ditt testamente som signeras men de behöver inte ta del av innehållet i testamentet.
Tänk på att testamentet är en levande handling som behöver uppdateras när familjesituationen förändras. Ingenting är ristat i sten, du kan närsomhelst ändra dig och skriva ett nytt testamente. Du kan även göra tillägg i ett befintligt testamente, men för tydlighetens skull är det ofta bäst att riva det gamla och skriva ett nytt om det handlar om större ändringar. På så vis undviker man i möjligaste mån att det uppstår en kollision mellan det nya och det gamla testamentet.
I vår stora guide kan du läsa mer om testamente
Vad gäller om man har särkullbarn?
För gifta par som har särkullbarn finns det särskilda regler beträffande arv som är bra att ha koll på. Särkullbarn har nämligen rätt att få ut hela sitt arv direkt när en förälder gått bort om det inte finns testamente, till skillnad från gemensamma barn som får vänta tills båda föräldrarna har gått bort. Om du och din partner vill ärva varandra behöver ni skriva ett testamente. Tänk på att testamentet kan behöva kompletteras med en livförsäkring för att fullt ut trygga både din partner och dina barn.
Enligt svensk lag har dina barn alltid rätt till en viss del av ditt arv oavsett vad som står i ditt testamente. Denna del kallas för laglott. Särkullbarn har alltid rätt att kräva sin laglott direkt vid sin förälders bortgång, till skillnad från gemensamma barn som ärver först när båda föräldrarna gått bort.
Ett barns laglott kan man aldrig med bindande verkan testamentera bort. Särkullbarnet kan däremot välja att avstå från laglotten till förmån för den efterlevande maken eller makan. Om detta görs har barnet i regel rätt att kräva ut sitt arv när också den andra föräldern har gått bort.
I ditt testamente har du möjlighet att skriva in ett önskemål om att barnen ska avstå från att kräva ut laglotten för att skydda din efterlevande partner. För att tydligare visa din önskan kan du exempelvis bestämma att rätten till efterarv försvinner om ett barn går emot denna önskan och ändå kräver ut sin laglott direkt. Då får barnet endast laglotten och inget mer.
För sambor är det bra att veta att det i arvssammanhang inte är någon skillnad på om ni har särkullbarn eller gemensamma barn, sambor ärver inte varandra enligt lag.
500 000 användare har redan fått hjälp
Gemensamt testamente
Alla borde ha ett testamente. Skriv testamentet själv online eller ta hjälp av en jurist som gör det åt dig. Alltid till fast pris. Enkelt, tryggt och juridiskt korrekt.